GALERIE FOTO COMPLETA
Proiectul cultural „100 de ani în 10 zile”
Asociația Transilvană pentru Cultură din Târgu Mureș a organizat, timp de zece zile, în perioada 18 – 28 octombrie 2018, la Târgu Mureș, o serie de manifestări ocazionate de sărbătorirea Centenarului României Mari. Manifestările s-au desfășurat sub genericul „100 de ani în 10 zile” în cadrul proiectului cultural nr. 5245/10.10.2018, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.
Proiectul cultural și-a propus promovarea pe plan local și pe plan național a Centenarului Marii Uniri, precum și a valorilor culturale și științifice care au condus la realizarea Marii Uniri și la integrarea provinciilor istorice românești într-un stat unitar. În același timp, a fost creat cadrul necesar pentru a reflecta asupra modului în care fiecare român poate contribui la dezvoltarea României în următorii 100 de ani.
1. Conferința națională „Actele Marii Uniri” – 100 de ani de istorie: 1918-2018
La Conferința națională „Actele Marii Uniri” au participat cercetători din Târgu Mureș, Alba Iulia și București care au susținut lucrări științifice dedicate anului 1918 și modului în care acest eveniment s-a reflectat în evoluția politică a României, în evoluția culturală. Conferința a reprezentat un bun prilej a cercetătorilor de a realiza un bilanț a 100 de ani de istorie.
2. Expoziția de documente întocmite în perioada Marii Uniri și a Primului Război Mondial din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii
3. Expoziția audio-video din Cetatea Medievală cu materiale din Fonoteca de aur a Casei de Discuri Electrecord
La expoziţia găzduită de Cetatea Medievală din Târgu Mureş, vizitatorii au putut urmări momente importante din istoria Casei de Discuri Electrecord şi au putut afla informaţii inedite: că primul disc Electrecord a apărut în 1934, că în anul 1967 s-a trecut de la discul de ebonită la cel de vinil, cunoscut ca LP sau că în anul 1973, în studiourile Electrecord, pentru prima dată în România, se înregistra stereo.
4. Lansarea albumului „Valori muzicale românești”, produs de Royal Studio Production și Electrecord
Setul de CD-uri „Valori Muzicale Românești” pune în valoare o parte reprezentativă a patrimoniului muzical românesc. Proiectul cuprinde un set de 6 CD-uri – 3 CD-uri cu muzică clasică şi 3 CD-uri cu muzică tradiţională, însoţite de o broşură de prezentare tradusă şi în limba engleză.
5. Concertul Orchestrei Naționale de Suflători București – program de muzică românească
Concert susţinut la Târgu Mureş în cadrul proiectului cultural „100 de ani în 10 zile. Pe scenă s-au aflat 30 de instrumentişti, alături de dirijorul Florin Ciofică.
6. Conferința „100 de ani de drept”
La conferință au participat personalități marcante care au contribuit la dezvoltarea domeniului dreptului în condițiile crizei profunde de „identitate națională”, având ca scop sensibilizarea tinerilor față de istoria națională și, îndeosebi, față de istoria locală. Prin intermediul acesteia organizatorii au dorit să aducă în prim plan rolul pe care Dreptul l-a avut în crearea unei identități naționale și locale a comunităților de-a lungul perioadelor pe care le-a traversat țara noastră.
7. Workshop cu tema: „100 de ani de exploatare a gazului”
La această dezbatere au participat cercetători din domeniu care au arătat, printre altele, că gazul metan extras în România este cel mai pur din lume, primul depozit de gaze naturale fiind descoperit întâmplător în anul 1909 la Sărmăşel, în judeţul Mureş.
8. Conferința „100 de ani de medicină”
Diplome de excelență acordate unui număr de 100 de personalități marcante ale medicinei și farmaciei românești în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru cariera didactică și de cercetare.
9. Conferința cu tema: „100 de ani de învățământ. Perspectivele educației în următorii 100 de ani în România”
În cadrul manifestării au fost dezbătute tematici de interes care înglobează diverse arii reprezentative ale educației cu accent pe educația financiară, pe de o parte, și cea artistică, pe de altă parte.
10. Conferința cu tema: „100 de ani de multiculturalitate în Provinciile Române Unite”
Temele abordate în cadrul conferinței au privit atât problematica asigurării drepturilor minorităților naționale, definirea noilor minorități, migrația și consecințele politice, economice, culturale, sociale ale acesteia, cât și relația minoritate – majoritate, impactul relațiilor interetnice asupra relațiilor interstatale. La dezbatere au participat cadre didactice din mediul universitar mureșean și reprezentanți ai mediului diplomatic.
11. Conferința „100 de ani de istorie militară”
Pierderile în rândul medicilor militari în Primul Război Mondial au fost aproape cât cele înregistrate în privinţa ofiţerilor infanterişti, majoritatea fiind răpuşi de tifos, a declarat, în cadrul conferinței „100 de ani de istorie militară”, lt. col. Cristian Damian, de la Catedra de Pregătire Medico-Militară din Târgu Mureş.
12. Concert Filarmonica Târgu Mureș la Teatrul Ariel din Târgu Mureș
Concert simfonic extraordinar susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Dirijor: Ilie Alexandru.
13. Workshop având ca temă: „100 de ani de cultură fizică”
Workshop-ul a abordat teme din domenii complementare educației fizice, și anume: psihologie, kintetoterapie, pedagogie, medicină sportivă etc. Lucrările prezentate au vizat evoluția domenului educație fizică și a sportului în acest secol.
14. Concursuri sportive în domeniile: volei, tenis, handbal, baschet, gimnastică artistică, gimnastică aerobică, dans sportiv, înot, ciclism, alergare și fotbal.
15. Concurs de gătit cu tema „Produse românești din ultima sută de ani”
Târgumureșenii și invitații au putut degusta din preparatele pe care le-au pregătit bucătarii iscusiți în cadrul concursului.
16. Spectacol de muzică populară
În prima parte a serii, a urcat pe scenă interpretul de muzică populară Costi Dumitru, alături de invitații săi, iar apoi a venit rândul soliștilor Veta Biriș, Nicolae Datcu, Elisabeta Turcu, Constantin Măgureanu, Claudia Colniceanu și Ofelia Harangus să-i încânte pe cei prezenți.
17. Premierea câștigătorilor concursului cu tema „Actele Marii Uniri” și câștigătorii concursurilor sportive
Au fost premiați elevi ai claselor a XII-a de la instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Mureș, precum și studenți și masteranzi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și de la alte universități din țară. Totodată, au fost premiați câștigătorii concursurilor sportive în domeniile: volei, tenis, handbal, baschet, gimnastică artistică, gimnastică aerobică, dans sportiv, înot, ciclism, alergare, fotbal.
18. Concert de muzică ușoară folk și rock
Concert folk cu artiști extrem de apreciați: Emeric Imre, Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Ducu Bertzi și Vasile Șeicaru. Concert cu trupele rock: Compact, Vunk, Gândul mâței (Republica Moldova) și Holograf.
19. Foc de artificii
Proiectul cultural „100 de ani în 10 zile” s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii, în Cetatea Medievală din Târgu Mureș.